Makarnanın Hikayesi

  • Besin Değerleri



    Makarnanın besin değerlerini incelediğimizde, içerisinde insan vücudu için çok önemli olan A, B1, B2 vitaminlerinin bulunduğunu, demir içerdiğini, kalsiyum, fosfor, potasyum ve proteinler açısından zengin olduğunu görürüz. Örneğin 100 gram peynir soslu makarnanın protein değeri 16,10 gram iken 100 gram etin protein değeri 16,30 gramdır. Ayrıca makarnada kolesterol 0'dır.

    Makarna saf durum buğdayından elde edilen irmikten üretilmektedir. Makarna, karbonhidratlar grubunda yer aldığından metabolizmada çok çabuk parçalanır, ve hemen enerjiye dönüşür. Bu nedenle makarnanın sindirimi çok kolaydır. Acil enerjiye ihtiyaç duyan sporcular, sanatçılar kısaca fiziksel güç gerektiren işlerle uğraşanlar yemek olarak makarnayı tercih ederler.


  • Makarnanın Diğer Özellikleri



    Makarnanın gıda maddesi olarak daha birçok özelliği vardır. Bunlar arasında, besleyiciliği, doyuruculuğu, lezzetli oluşu, tek yemek olarak yenebilmesi, pişirme kolaylığı, çeşitliliği, vitamin ve mineraller bakımından zenginliği, ucuzluğu ve uzun süre dayanabilirliği sayabiliriz. Öte yandan yapılan araştırmalar makarna kullanımının yoğun olduğu ülkelerde mide ve bağırsak kanserine daha az rastlandığını ortaya koymuştur.

  • Makarna hafif bir yemek midir yoksa ana yemek midir?



    Bir tabak dolusu makarna ana ve mükellef bir yemek sayılabilir. Ancak genellikle sebze, et, balık, peynir gibi malzemelerle hazırlanmış soslar ile servis edilir. Böylece dengeli beslenme sağlanmaktadır. Ana karbonhidratlar makarnadan protein, yağ, lifler, mineral ve tuzlar diğer besinlerden alınır. Makarna eğer sade tüketilirse (veya bir miktar domates sosu ile) çok hafif bir gıdadır.

  • Makarna her yaşta tüketilebilir mi?



    Makarna tüketmek için herhangi bir yaş grubu özellikle tavsiye edilmemektedir ve tüketim ile ilgili herhangi bir veri bulunmamaktadır. Makarnanın şekline bağlı olarak çok küçük yaşlardan itibaren tüketilebilir.

  • Makarna şişmanlatır mı?



    Makarnayı tek başına incelemek yeterli olmayabilir. Makarna her doğru ve dengeli diyette yer alması gereken bir gıdadır. Makarna yüksek oranda karbonhidratlar içermektedir. Bu karbonhidratlar sporcular ve aktif kişiler için gerekli ve yararlıdır. Makarna tüm aile tarafından tüketilen bir yemek olduğu için ne kadar tüketileceğine Beslenme Piramidi’nden de faydalanarak dikkat edilmelidir (Akdeniz Diyeti). Makarna bu piramidin ana besinlerinden biridir ve neredeyse her gün tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

  • Beslenme piramidi nedir?



    Beslenme piramidi dengeli beslenmeyi açıklayan bir diyagramdır. Her besin grubu için ayrı bir kat içerir ve ne kadar tüketilmesi gerektiğini piramit içinde gösterir. Aşağıdaki katlar fazla miktarda tüketilmesi gereken besinleri üst katlar ise daha ölçülü tüketilmesi gereken besinleri göstermektedir.

    Makarnayı Sağlıklı Beslenme Piramidi’nde aynı grupta bulunan diğer gıda maddeleri ile karşılaştırdığımızda makarnanın bir takım üstünlükleri olduğunu görebiliriz. Örneğin pirince oranla protein, vitamin ve mineral açısından daha zengindir.

  • Yetişkin ve çocuklar için doğru porsiyon büyüklüğü nedir?


    Gıda bilimcilerin önerdiği yetişkinler için pişmemiş makarna porsiyonu 80-100 gramdır. Çocuklar için bir ölçü vermek daha güçtür ancak 5-10 yaş arası bir çocuğun porsiyonu 56-60 gram arasında olabilir.

  • Makarnaya karşı alerjim olabilir mi?



    Bazı kişilerin glüten içermeyen diyetler yapması gerekebilir. Bu kişilerin buğday ürünlerinden hiç birini (ekmek, kek vb.) tüketmesi doğru değildir. Dünyada bazı firmalar glüten içermeyen makarnalar üretmektedir. Ancak Türkiye’de bu çeşit bir üretim yoktur.

  • Makarnada en ideal pişirme yöntemi nedir?



    Makarna pişirmek gayet basittir, fakat biraz dikkat gerektirir. Her şeyden önce tuz, makarna ve su oranları doğru olmalıdır. Oranlar için şu küçük formülü hatırlayabilirsiniz; 10-100-1000 (10’un katları…) yani her 100 gram makarna için 1 litre su ve 10 gram tuz kullanmalısınız. Bu oran şu sebeplerle idealdir;

    a) Makarna pişerken hareket edebilmek için yeterli yere sahip olmalıdır, bu makarnanın yapışmasını önleyecektir.(100 gram makarna piştikten sonra 200-230 gramlık bir hacim kazanmaktadır.)

    b) Makarna tencereye su kaynadıktan sonra atılmalıdır (100 derece). Ancak oda sıcaklığındaki makarna tencereye atıldıktan sonra kaynar suyun sıcaklığını bir miktar düşürmektedir. Bu yüzden ocağı iyice açıp suyun iyice kaynar hale getirilmesi daha uygun olacaktır.

  • Tuz ne zaman ve nasıl ilave edilmelidir?



    En doğrusu su kaynar kaynamaz (makarnayı suya atmadan önce) tuzu ilave etmek olacaktır. Şu da bilinen bir gerçek ki tuzlu suyun kaynaması daha uzun bir süre alır. Daha önce de belirttiğimiz gibi 1 litre suya 10 gram tuz ilave edilmesi kafidir. Tuzun, makarna tencereye atılmadan önce suda çözülmesi gereklidir. Böylece makarnaya nüfuz eder. Makarna piştikten ve yıkandıktan sonra artık tuz nüfuz etmez.

  • Al dente ne demektir?



    Al dente, tüm dillerde kullanılan ve Türkçe karşılığı olmayan bir ifadedir. Diri, dişe dokunur, yapışmayan anlamlarında kullanılır.

  • Neden Al dente makarna yemeliyim?



    Hazmının daha kolay olduğu doğru mu? Uzmanlar tarafından belirtildiğine göre fazla pişmiş makarnanın hazmı daha güçtür. Bunun nedeni ise pişirme esnasında parçalanan nişasta taneciklerinin mide özsularına karşı geçirgenliğinin daha az olmasıdır. Al dente makarna daha fazla çiğneme ve tükürük salgılanması gerektirir dolayısıyla hazmının daha kolay olduğu söylenebilir. Ancak bilimsel olarak henüz kanıtlanmamıştır. Bir tabak iyi hazırlanmış kaliteli al dente makarnanın keyfini yaşamak her şeyden daha önemli olsa gerek.

  • Al dente makarnanın en doğru pişirme süresi nedir?



    Her Pastavilla paketinin üzerinde makarnanın şekline göre doğru pişirme süresi yazmaktadır. Makarna al dente olarak pişirildikten sonra diri kalır, parçalanmaz ve yapışmaz. İyi ya da kötü makarna pişirmek konusunda saniyeler dahi belirleyicidir. Ancak iyi kalite makarnanın pişirme süresi daha esnektir. Pratik bir örnek vermek gerekirse; eğer bir spagetti çubuğunu pişerken kırarsanız, merkezde beyaz bir bölüm görürsünüz (göbek halen çiğdir). Pişirme devam ettikçe bu bölüm aşama aşama kaybolur. Pişme dış yüzeyden başlayarak iç kısımlara doğru devam eder. İşte bu beyaz kısmın kaybolduğu anda makarna pişmiş demektir.

  • Doğru makarna pişirme miktarını nasıl tespit edebilirim?



    Kişi başı 1 porsiyon makarna miktarı, sade makarna için 80-100 gram, yumurtalı makarna için ise 70-90 gram arası hesaplanmaktadır. Pastavilla, makarnanın tartılmasını tavsiye etmektedir. Çünkü avuç dolusu ya da bardak dolusu gibi ölçüler yanıltıcı olmaktadır. Bunun nedeni her makarna şeklinin hacminin farklı olmasından kaynaklanmaktadır.

  • 1 paket makarnadan kaç gram (porsiyon) pişmiş makarna elde edebilirim?



    500 gramlık kuru Pastavilla makarnadan, ana yemek olarak 5 porsiyon, başka bir ana yemeğin yanında 8 porsiyon pişmiş makarna elde edebilirsiniz.

  • Makarnanın en doğru süzme şekli nedir?



    Makarnanın pişip pişmediğini kontrol etmek için tattığınızda, bir noktayı aklınızdan çıkartmayın; makarna süzülürken de, sos ilave edilirken de pişmeye devam etmektedir. Haşlanan makarnayı soğuk suya tutmadan kevgirde süzünüz. Arzunuza göre hazırladığınız sosu ilave ediniz ve hemen servis yapınız. Bu şekilde pişirilen makarnalarda gözenekler acık olacağından sos ile daha güzel bütünleşecektir.

    Pişirilen makarnalar makarna salatası yapımı için kullanılacaksa pişme prosesini durdurmak ve gözeneklerin kapanması için haşlanmış makarnaları bir miktar soğuk sudan geçiriniz. Böylece haşlanan makarnalar pişmeye (makarna sıcak kaldığı sürece pişmeye, yumuşamaya devam etmektedir) devam etmeyecektir, diri kalacaktır.

Paylaş

Hollister hollister france
Hollister Hollister Hollister Hollister Pas Cher Hollister Hogan Hollister Outlet abercrombie abercrombie abercrombie abercrombie abercrombie woolrich parka Hollister Outlet Holliter Hollister Soldes Hollister Magasin Hollister Magasin Hollister Pas Cher Hollister Paris France Hollister Hollister vêtements Holliter France Hollister Hollister En Ligne Hollister Vente Hollister Pac Cher Hollister Hollister Magasin Holliter Pair Hollister France Magasin Hollister Hollister Pas Cher Vetement Hollister Hollister Soldes Hollister Vetement Holliter France Hollister Pas Cher Hollister Pas Cher Hollister Soldes Hollister Pair Hollister Magasin Pas Cher Hollister Hollister Vente Hollister En ligne Hollister Magasine Hollister Pas cher Pas Cher Hollister Vente Hollister En Ligne Hollister 2013 Hollister France Hollister Femmes Hommes Hollister Hollister Vente Hollister Magasin Hollister France Hollister pas cher Hollister Soldes Hollister Homme Hollister Femme Hollister 2013 Hollister Hollister Hollister Pas Cher Vetement Hollister Hollister Magasin Hollister Hommen Magasin Hollister Hommen Hollister En Ligne Hollister Vente Hollister Homme Hollister France Hollister Soldes Hollister Hollister Pas Cher Hollister Magasin Hollister France Soldes Hollister Pair Hollister T Shirts Hollister en france Hollister T Shirts Hommes Hollister Magasin Hollister Paris Boutique Pas Cher Hollister France Hollister Paris Hollister en Ligne Hollister Vetements Boutique Hollister Sortie Hollister France Hollister Boutique Hollister Pas Cher Hollister Vente Hollister Hommes Hollister France Pas Cher Hollister Hollister Vente Hollister France Hollister 2013 Hollister Hollister France Hollister Pas Cher Hollister Vente En Ligne Hommes Hollister France 2013 Hollister Hollister Vetements Hollister Sortie Vente Hollister Hollister sortie 2013 Vetements Hollister Hollister Pairs Pas Cher Hollister Hollister Pairs Hollise France 2013 Hollister Hollister Pas Cher Hollister En Ligne Hollister Vente Hollister Soldes 2013seohlh